Praktik på Praktisk Solidaritet

Vill du bli vår nya praktikant?

Ansökningsomgången för praktik VT25 öppnar till hösten så håll utkik på hemsidan! Läs mer om vad en kan göra som praktikant nedan.

Praktik på Praktisk Solidaritet

Som praktikant kommer du dels att arbeta med våra internationella utvecklingssamarbeten och projekt i Angola, Bosnien och Hercegovina och Colombia. Beroende på dina tidigare erfarenheter, intressen och språkkunskaper kan du komma att arbeta mer med ett specifikt projekt och samarbetsland. Att ta del av handläggning av projekt kan innebära t ex att hjälpa till med projektansökningar och rapportering, uppföljning av samarbetsorganisationernas arbete och aktiviteter samt förberedelser och inhämtning av underlag inför möten. 

Praktiken innehåller dessutom uppgifter som är kopplade till informationsarbete (omvärldsbevakning, skriva artiklar, inlägg på sociala medier) samt kartläggning av olika finansieringsmöjligheter. 

Du kommer att få goda kunskaper om våra samarbetsorganisationers arbete för feminism och jämställdhet, barn och ungas rättigheter, mänskliga rättigheter, demokratiseringsprocesser och landsbygdsutveckling. 

Vi söker dig som:

  • Har ett intresse och engagemang för frågor som rör global rättvisa, jämställdhet och mänskliga rättigheter/demokrati
  • Har vissa erfarenheter eller praktiska kunskaper i att arbeta med projektplanering
  • Har kunskap i något av följande språk: spanska, portugisiska eller bosniska/serbiska
  • Tycker om att skriva, allt från kreativa och informativa inlägg på sociala medier till bidragsansökningar! 

Som praktikant blir du en del av ett gött litet team på 6 personer som hjälps åt och diskuterar mycket. Vårt kontor ligger i Solidaritetshuset, tillsammans med många andra organisationer, på Tegelviksgatan 40. 

Ungefärlig praktikperiod är mitten/slutet på januari 2025 – juni 2025 men kan alltid diskuteras. 

Så här ansöker du:  

Du ansöker genom Föreningen för Utvecklingsfrågor (FUF) som är praktikantförmedlande organisation och ger dig som praktikant stora möjligheter att få djupare kunskaper om  internationellt utvecklingssamarbete och metoder. 

Via deras formulär skickar du in CV och personligt brev. Se till att i det personliga brevet specificera dina särskilda intressen och kunskaper för praktikplatsen och vad du tror att du kan bidra med. 

Läs gärna om tidigare praktikanters erfarenheter, t ex artikeln av Ajla Jakupovic. 

Ajla om hur det är att vara praktikant på PS kansli. Hon gjorde praktik HT 2023.

Tidigare praktikmöjligheter inom Praktikantprogrammet

Praktikantprogrammet är ett program som möjliggör för unga svenskar att få gedigen, praktisk kunskap om utvecklingssamarbeten mellan svenska och internationella civilsamhällesorganisationer. Under 2022 – 2023 skickade Praktisk Solidaritet 10 praktikanter till våra samarbetsorganisationer i Colombia, Bosnien och Hercegovina och Angola. Tyvärr ligger praktikantprogrammet på is och vi kan inte längre erbjuda finansierad praktik hos våra samarbetsorganisationer. Däremot kan du göra praktik på vårt kansli i Stockholm! Här nedan kan du se hur praktikplatserna i våra samarbetsländer såg ut och även läsa berättelser från våra tidigare praktikanter. 

Praktik i Colombia

Uppgifterna du får som praktikant är kopplade till CDRs projekt med fokus på att stärka sociala organisationers ställning och kapacitet för att arbeta för mänskliga rättigheter och hållbar fred.

Praktik i Bosnien & Hercegovina

Uppgifterna du får som praktikant är kopplade till de utvecklingsprojekt som Praktisk Solidaritet är med att finansiera, vilket har fokus på utbildning och spridandet av kunskap om exploatering och övergrepp på barn och ungdomar i den digitala miljön.

Praktik i Angola

Som praktikant kommer du att få erfarenhet av hur det är att arbeta med en viktig aktör inom civilsamhället, lära dig om vattenrättigheter och demokratiprocesser på gräsrotsnivå.