Vår colombianska partnerorganisations (CDR) hemstad blir mötesplatsen för nästkommande Konvention om biologisk mångfald. COP 16 kommer att äga rum i staden Cali, under parollen Fred med Naturen, mellan 21 oktober och 1 november.
Escuela Política Travesías por la Paz y la Equidad de Género tar initiativet till att anordna ett COP 16 för organiserade kvinnor i Colombia och Latinamerika. Och intresset för att delta vid förberedande samtal hos CDR har varit stort!
Många ser värdet av att lyfta kvinnors behov, förslag och möjligheter i arbetet för biologisk mångfald. Colombia är ett av de länder i världen som har störst biologisk mångfald, men lider fortfarande av stor ojämlikhet där många saknar tillgång till grundläggande service som elektricitet och rinnande vatten. Särskilt drabbas barn och kvinnor som ansvarar för hushållsarbetet.
Se videon om vittnesmålet från sociala ledaren Jesús Lerma, om motståndskraft och mobilisering i bostadsområdet Altos de Menga.
Vad är Konventionen om Biologisk mångfald? Konventionen om biologisk mångfald syftar till att främja en hållbar utveckling. Konventionen, som är tänkt som ett praktiskt verktyg för att omsätta principerna i Agenda 21 i verkligheten, erkänner att biologisk mångfald handlar om mer än växter, djur och mikroorganismer och deras ekosystem – det handlar om människor och vårt behov av tryggad livsmedelsförsörjning, mediciner, frisk luft och vatten, skydd och en ren och hälsosam miljö att leva i. Konventionen skrevs 1992 under av 150 länder. (CBD hemsida 2024)
Men vad är då en Konvention? En konvention är en överenskommelse mellan länder. Den består av en inledning, som förklarar vilka problem eller övergrepp konventionen syftar till att förhindra, följd av ett antal artiklar, d.v.s. regler, som staterna åläggs att följa. När en stat skriver under en konvention visar staten en vilja att följa konventionen, även om det ännu inte är juridiskt bindande. Det brukar krävas långa förhandlingar och många omröstningar innan en konventionstext kan fastställas. Det är viktigt att många stater ska kunna ställa sig bakom konventionen, men att den samtidigt inte blir urvattnad. I konventionen brukar det även anges hur många länder som måste ratificera konventionen innan den formellt träder i kraft. (Amnestys hemsida)