Solidaritetsdagen i butikerna 30 nov – för Palestina

Du visar för närvarande Solidaritetsdagen i butikerna 30 nov – för Palestina

Lördag den 30 november anordnas Solidaritetsdagen i Praktisk Solidaritets medlemsföreningar och deras second-hand butiker!

Denna dag öppnar butikerna sina dörrar för ett särskilt fokus – att stödja människor som lever och lider under ockupation, krig och förtryck i Palestina. 

Vad går intäkterna till?

Intäkterna från försäljningen i butikerna den 30 november går till palestinska organisationer som ger psykosocialt stöd, sjukvård, skol- och fritidsverksamhet för barn och unga och insatser för fred och mänskliga rättigheter i Gaza och på Västbanken. I vissa butiker är det överskottet från försäljningen som skickas vidare. I andra butiker är det hela dagskassan.

Varför? 

Situationen för människorna i Gaza och Västbanken är katastrofal och civilbefolkningen behöver vår solidaritet och att världens makthavare visar handlingskraft i teori och praktik. 

Israels olagliga ockupation, apartheid och fördrivning har pågått dag efter dag, årtionde efter årtionde, och lika länge har omvärlden svikit det palestinska folket. Ett livesänt folkmord pågår nu, framför våra ögon, medan världens makthavare ser på. Men tusentals och åter tusentals människor reser sig, mot förtrycket och för rättvisa, fred och frihet. 

Behoven i Palestina är just nu oöverskådliga och allt stöd kommer att behövas under lång tid framöver. 

Praktisk Solidaritet vill göra en liten insats och göra det som vi är bra på, nämligen Praktisk Solidaritet.

Hur fördelas intäkterna? 

Pengarna skickas via Palestinagrupperna och Svenska Palestinakommittén och fördelas oavkortat till följande lokala organisationer som jobbar direkt med drabbade i Palestina. Läs nedan infon om projekten. 

Vilka butiker är med? 

De föreningar/butiker som deltar i Solidaritetsdagens kampanj och där du kan göra dina second hand fynd är (klicka för att se platsen)

Svenska Palestinakommittén

Al-Karmel Club 

 som är religiöst och partipolitiskt oberoende, ligger cirka 2 mil söder om Hebron. En kommun som lider av hög arbetslöshet och fattigdom – förvärrad på grund av kriget. Projektet driver en förskola för barn i åldrarna 4 och 5 år. Jämställdheten är viktig. Flickor och pojkar samarbetar på lika villkor. En föräldragrupp träffar regelbundet lärarna och diskuterar barnens utveckling. Al-Karmel Club har även aktiviteter för kvinnor, ungdomar och funktionshindrade. De mänskliga rättigheterna finns med i alla aktiviteter. Projektet arbetar för att alla ska få ta plats och bli sedda.

Fadderverksamhet i Gaza: Verksamheten startade efter bombningarna 2014 och hjälper barnfamiljer som förlorat familjeförsörjaren och som har liten eller ingen ersättning från myndigheten eller andra organisationer. Samarbetspartner i Gaza är Civitas Institute. En organisation som är religiöst och partipolitiskt oberoende. SPK har lyckats sända bistånd till Civitas även under 2024 och de har bekräftat att varje krona kommit fram. De ursprungliga familjerna är nu splittrade. Civitas arbetar för att så många barn som möjligt ska få tak över huvudet, näring och hygienartiklar. Behovet är enormt stort.