
Nu har det gått två år sedan vår samarbetsorganisation ADRA i Angola, påbörjade projektet Asasemelo – för ökad medvetenhet kring sexuella och reproduktiva rättigheter och hälsa (SRHR), i två kommuner i provinsen Huambo. ADRAs hårda arbete har bl a lett till märkbara attitydförändringar och ökad medvetenhet kring sexuella rättigheter, engagerat ungdomar att bli SRHR-aktivister och lett till ökad samverkan mellan traditionella barnmorskor och hälsoklinikerna. Här är ett litet axplock av vad projektet hittills har bidragit med.
Asasemelo betyder dignitet eller värdighet på umbundo, ett av språken i Angola. Rätten till sexuell och reproduktiv hälsa är nära kopplad till människans inneboende värdighet. Alla människor har rätt att leva ett liv i hälsa, frihet och självbestämmande, och det inkluderar rätten att fatta egna beslut om sin kropp, sin sexualitet och sin reproduktion – utan diskriminering, tvång eller våld. Det är just rättigheter kring kroppen och sexualiteten som är i fokus för projektet.
Aktiviteterna i projektet genomförs i 11 byar och riktar sig till personer i åldrarna 12-45 år, med främst fokus på tonåringar och unga tjejer och killar. Men det riktar sig också till beslutsfattande politiska och administrativa enheter i kommunerna.
Angola har en av de högsta andelarna tonårsgraviditeter i världen. År 2023 var 35% av alla angolanska tonårstjejer mellan 15-19 år gravida, eller hade redan fött ett barn (Världsbanken). Tonårsgraviditeter är fortfarande tabubelagda, kunskapen om preventivmedel och användningen av dessa är låg och tillgång till så kallad familjeplanering (ungefär åtgärder för att förhindra oönskat barnafödande) är bristfällig, särskilt på landsbygden. (Läs mer i vår info om ADRA och Angola).
Kunskap kring sexuella rättigheter och hälsa – en ovanlighet
Under året som gått deltog cirka 1256 personer i olika utbildningar och träffar om sexuella och reproduktiva rättigheter, förebyggande av sexuellt överförbara sjukdomar och tidig graviditet, familjeplanering, vikten av prenatala konsultationer, obstetriskt våld och kvinnors intimhygien. Workshops, debatter, föreläsningar och rundabordssamtal leddes av lokala yrkesverksamma från hälsosektorn tillsammans med personer ur ADRAs projektteam. ADRA följer ett lyckat koncept att de möter olika målgrupper var för sig för att öka chanserna till öppna diskussioner och samhörighet mellan deltagarna och tillit till ADRAs projektanställda och experter. Aktiviteterna anpassas alltid efter det lokala språket, något som är otroligt viktigt då många, särskilt på landsbygden, inte pratar det officiella språket portugisiska.
De som bor i samhällena som omfattas av projektet har sällan eller aldrig tidigare fått ta del av utbildning och insatser som handlar om SRHR. Ämnet är ofta tabubelagt vilket skapar ett stort kunskapsglapp kring frågor som rör sex och kroppen, som bidrar till att unga tjejer som blir gravida blir bemötta med skam och skuld av samhället och även av vården.
Projektet har hittills visat på märkbara förändringar och effekter, särskilt när det kommer till målgruppernas förändrade tankesätt och förhållningssätt till sexuella och reproduktiva rättigheter.
ADRAs projektteam har märkt hur mötena tillsammans i mindre grupper, kunskaperna som förmedlas och samtalen som förts lett till brytande av vissa tabun och skapat en större öppenhet hos många ungdomar och även vuxna att våga närma sig frågor om sex, lust, samlevnad och reproduktiva rättigheter. Det märks främst i de vardagliga samtalen med de deltagande unga och vuxna och på sättet de talar om de nya perspektiven och kunskaperna kring SRHR.


Börjar erkännas av män, kyrkor och lokala ledare
Man har inom projektet fått möjlighet att samla de traditionella ledarna från olika byar, för att lyssna till deras åsikter och samtala kring reproduktiva rättigheter, tonårsgraviditeter, kvinnors hälsa och barnafödande. Här har ADRA märkt en skillnad i hur även de ledande männen börjat reflektera över att unga tjejer inte bör eller ska bli gravida. De har också sett en ny öppenhet från religiösa ledare att ta upp frågan om sexuella och reproduktiva rättigheter i församlingarna, något som tidigare inte fått ta plats där. Projektet har också fått erkännande och uppmärksammats av lokala förvaltningar, traditionella myndigheter och från kyrkor, vilket ses som ett avgörande steg för att förankra insatserna på bredare front hos de lokala institutionerna.
ADRA har även engagerat och lärt upp ett gäng unga SRHR-volontärer, som de kallar activistas (aktivisterna), för att sprida kunskap och medvetenhet om sexuell hälsa, preventivmedel och rättigheter hos andra ungdomar. När de unga får leda workshops och prata med andra unga väcks ett särskilt intresse, tillit och respekt som gör det lättare för målgrupperna att ta till sig kunskap och uttrycka sina reflektioner.


Förbättrad samspel mellan traditionell och konventionell vård
Projektet har också involverat lokala vårdcentraler och hälsopersonal i arbetet med sexuell och reproduktiv utbildning. En viktig komponent i projektet är att främja samarbetet och förtroendet mellan kvinnor, traditionella barnmorskor och den officiella vården så att fler gravida, eller de som redan har fött, känner tillit att vända sig till vårdcentralerna för att få hälsokontroller och följa upp graviditet och förlossning. Det är särskilt viktigt i de fall där det blir komplikationer vid födseln eller under graviditeten.
De flesta kvinnor som föder barn har inte lätt tillgång till hälsokliniker då vägarna många gånger är dåliga och avstånden stora. De förlitar sig på de traditionella barnmorskorna som finns i närsamhället. Dessa spelar en mycket viktig roll i att ta hand om de födande kvinnorna. Det händer dock att kvinnor som drabbats av komplikationer får konventionell vård alldeles för sent eller kommer in för sent till närmaste hälsocentral och där kvinnan eller barnet avlider som följd. Händelser som dessa är en bidragande förklaring till den låga tilliten till vården. Genom projektet har 12 traditionella barnmorskor hittills deltagit i informationsmöten för att höja deras kunskaper kring den förlossningsvård som hälsoklinikerna kan bistå med. Varje barnmorska fick också ett kit med viktiga material för att underlätta deras insatser vid t ex förlossning och graviditetskontroller. ADRAs projektteam uttrycker att den ömsesidiga respekten mellan vårdpersonal och de traditionella barnmorskorna har ökat och att de är mer villiga att samarbeta än tidigare.
Antalet kvinnor som tar del av mödravårdsrådgivning och familjeplanering på hälsocentraler har ökat sedan projektstarten, och ur referensgruppen har 15 kvinnor tagit del av rådgivning för familjeplanering för första gången.


Alfabetisering och organisering – grundstenar i rättighetsarbetet
Det finns några moduler som alltid är integrerat i de flesta av ADRAs projekt; dels är det att stärka kunskap kring rättigheter så att människor, i organiserad form, ökar sina chanser att kunna påverka beslutsfattare och myndigheter. Dels ordnas alfabetiseringsaktiviteter i samband med projekten, i den mån detta efterfrågas av deltagarna och föreningarna, oavsett om det är en insats som handlar om vattenrättigheter, deltagande och demokrati eller sexuella och reproduktiva rättigheter. Det finns stora brister i läs- och skrivkunnighet, i synnerhet bland kvinnor. Att få möjlighet till fortsatt läsutbildning genom dessa insatser ökar chanserna till ett mer jämlikt och inkluderande deltagande i projektet och i samhället i stort. Hittills har 97 personer i de deltagande kommunerna lärt sig att läsa och skriva genom projektets alfabetiseringsinsatser.
ADRA arbetar systematiskt och gräsrotsfokuserat med att organisera och mobilisera människor främst på landsbygden, kring att kollektivt förbättra sina levnadsförhållanden, sin självförsörjning och självständighet. Organisationen bidrar tekniskt, materiellt, juridiskt och ekonomiskt till jordbruksföreningar och andra typer av kooperativ som får möjlighet att utveckla jordbruk och matförsörjning genom mikrokrediter och praktiska kunskaper i att driva hållbara jordbruk, t ex genom agro-forestry.
Hittills har projektet bidragit till att sex nya föreningar har utvecklats och fått officiell laglig status. Flera föreningar med enbart kvinnliga medlemmar har bildats under de senaste åren, något som stärkt både kvinnornas självförtroende, inkomster för medlemmarna och lyft kvinnors status som familjens inkomstbringare.
Praktisk Solidaritet vill gratulera ADRA och alla inblandade i projektet för det otroliga arbete som de gör och vi ser fram emot fler nyheter från Asasemelo under året!



