PRAKTIK I COLOMBIA

  • Inläggskategori:Colombia
Du visar för närvarande PRAKTIK I COLOMBIA
Foto: CDR

Praktik med fokus på feministisk aktivism och mänskliga rättigheter

Har du ett starkt engagemang för mänskliga rättigheter, jämställdhet och social organisering? Kan du dessutom spanska och vill lära dig om fredsarbete i en colombiansk kontext?

Under 2022 och 2023 har Praktisk Solidaritet förmedlat praktikplatser till vår samarbetsorganisation i Cali, Colombia – Corporación para el desarrollo regional (CDR). CDR verkar för att stärka lokala initiativ till samhällets deltagande i politiska och sociala frågor samt driver projekt för mänskliga rättigheter och fredsbyggande. De bedriver ett omfattande arbete för civilsamhällets aktörskap för fred med jämställdhetsfokus. Bland annat jobbar CDR med att genom konstnärliga uttryck sprida budskap om hållbar fred samt lyfta kvinnliga människorättsförsvarares arbete. CDR driver en politisk feministisk skola med deltagare från olika organisationer och människorättsaktivister i Cali. 

Då Praktikantprogrammet upphört har vi för tillfället inga praktikplatser att förmedla. 

Uppgifterna du får som praktikant är kopplade till CDRs projekt med fokus på att stärka sociala organisationers ställning och kapacitet för att arbeta för mänskliga rättigheter och hållbar fred. Det kan handla om att delta i och bidra till workshops, hjälpa till med kommunikationsuppgifter, påverkansarbete och att vara med i rapporteringsarbete. 

Läs mer om CDR här!

Vi söker dig som har kunskap och/eller någon form av utbildning inom statsvetenskap, genusvetenskap, sociologi, globala studier eller liknande. Du ska kunna mycket god spanska och gärna ha erfarenhet av aktivism och jämställdhetsarbete. 

Du ska gärna ha en kreativ ådra och erfarenhet av att hantera digitala verktyg, social media och andra kommunikationsplattformar.  

Kunskap/erfarenhet av pedagogisk verksamhet, kreativt lärande och/eller att ta fram didaktiska verktyg och läromedel. Du får gärna ha konstnärlig bakgrund.
Som praktikant med CDR får du insyn och praktisk erfarenhet av feministisk aktivism på gräsrotsnivå och få möjlighet att lära dig av det colombianska civilsamhällets kreativa metoder för att bidra till fredsfrämjande och social organisering.
Praktisk Solidaritet har som målsättning att du som praktikant får möjligheten att reflektera över dina egna värderingar och egen roll i ett globalt perspektiv.
Praktiken är förlagd till CDRs kontor i Cali, sydvästra Colombia.
Efter praktiken utför du som praktikant ett informationsarbete i Sverige för att sprida kunskap, engagemang och intresse för globala frågor.

8M

Om praktikantprogrammet

  • Du som har fyllt 21 år
  • Du som har ett stort intresse för global rättvisa, mänskliga rättigheter och vill få nya perspektiv
  • Du som har kunskaper i spanska, portugisiska, engelska eller bosniska/serbiska  
  • Du som tidigare inte har deltagit i praktikantprogrammet

Februari 2023 – Juli 2023 (förberedelsekurs i januari 2023)

Deltagande i programmet startar med en förberedelsekurs på ca 4 dagar på Färnebo folkhögskola eller Praktisk Solidaritets kontor i Stockholm. Utfärd till landet sker i mitten av februari och hemfärd i juli/augusti.

Praktisk Solidaritet står för kostnaderna för resa, eventuella vaccinationer, försäkring, boende och mat (traktamente). Du får inte ta CSN under tiden för praktiken. 

Med anledning av covid kan du behöva visa vaccinationspass och/eller negativt PCR-test för att kunna resa. 

Skicka CV och personligt brev på engelska (Bosnien&Hercegovina), spanska (Colombia) eller portugisiska (Angola) till: kajsa.varsjo@praktisksolidaritet.se

I ämnesraden skriv det land du vill genomföra din praktik i, t ex ”Praktik Colombia”.

I ditt personliga brev ber vi dig besvara följande frågor: 

  • Varför vill du delta i praktikantprogrammet? 
  • Vilka tidigare erfarenheter har du av globala rättvisefrågor? 
  • Vad gör dig till en passande praktikant i Angola/Bosnien och Hercegovina/Colombia?

I Sverige genomför praktikanterna sedan ett informationsarbete under ca tre veckor hos olika organisationer, PS medlemsbutiker och andra grupper såsom studentkårer och andra föreningar.