“Jag ville utforska godtyckligt maktutövande och vikten av gemenskap för att upprätthålla auktoritära samhällsstrukturer.”

  • Inläggskategori:Colombia
Du visar för närvarande “Jag ville utforska godtyckligt maktutövande och vikten av gemenskap för att upprätthålla auktoritära samhällsstrukturer.”
exc-650051c5c7d14877c38c055b

Vi frågar Kajsa Segle, författaren till novellen Förbudet, om hennes tankar kring skrivandet och berättelsen.

Hur kom du på temat till din novell Förbudet? Var har du hämtat inspiration till karaktärer och symbolik? 

”Under tiden som jag studerade statsvetenskap, filosofi och nationalekonomi fick jag lusten att skriva något som berör samhällsfrågor. Jag ville utforska godtyckligt maktutövande, radikalisering och vikten av gemenskap för att upprätthålla auktoritära samhällsstrukturer. Utöver det tilltalas jag av berättelser som låter karaktärer förhålla sig till något absurt. Vissa av karaktärerna är inspirerade av verkliga personer, andra är helt påhittade. När jag skrev novellen har jag i huvudsak tagit inspiration från totalitära samhällen som Nazityskland, Sovjetunionen och Nordkorea.”

Vad betyder det för dig att du vunnit med din novell? Kommer du att skriva mer framöver? 

“Att ha vunnit novelltävlingen är en trevlig form av bekräftelse. Det betyder mycket för mig att få så fina ord som jag har fått av jurymedlemmarna. Förhoppningsvis väcker min novell tankar och inspiration på temat mänskliga rättigheter. På sätt och vis blir jag mer motiverad till att skriva. Men å andra sidan känns det lite svårare eftersom jag nu vill att mina kommande texter ska leva upp till de nya förväntningarna som kan komma efter att man har vunnit en novelltävling. Jag kommer i varje fall försöka fortsätta skriva framöver.”

Kajsa kommer att vara med när projektets andra deltagare framför sina tolkningar av novellen, under bl a MR-dagarna i Helsingborg den 24 november och ett avslutande Event på ABF-huset i Stockholm den 9 december.

Bild på Kajsa Segle