Poesi

Projektets två stjärnpoeter heter Anna Arvidsdotter och Alexander Zadruzny. De skapar poesi av novellen Förbudet, som de tolkar genom sina egna reflektioner kring mänskliga rättigheter och demokrati. Läs mer om poeterna nedan!

Anna Arvidsdotter

Poet och författare som arbetat länge med mänskliga rättigheter. Hon är en av poeterna i Skriv Agera Reagera. Annas poesi pekar på absurditeter i arbetet, och med lyrisk lekfullhet, rytm och stilsäkerhet sticker hon hål på den senkapitalistiska omvärlden. Hennes skrivande har prisats i flera omgångar, bland annat med Arbetarrörelsens kulturpris i Malmö 2020. Anna är också en av eldsjälarna bakom Malmös spoken word-scen. Hon har tidigare bl a jobbat med uppdrag för FN-projektet Glokala Sverige. Anna tolkade projektets vinnarnovell “Förbudet” och skapade ett poetiskt verk. Läs mer om Anna nedan och ta del av hennes spoken word- framförande av sitt verk.

Alexander Zadruzny

Poeten, läkarstudenten och samhällsprofilen som med poesi som ett kraftfullt verktyg beskriver och belyser samhällsproblem från strukturellt såväl som individuellt perspektiv. Han varvar läkarstudierna med att vara vice ordförande i organisationen Kollektiv Sorg som jobbar för att lyfta frågan om det beväpnade våldet i Sverige och fungerar som ett forum för sorgebearbetning.

Han har dessutom varit med och programlett ungdomskanalen Tänk Till för UR och varit med i flera organisationssamarbeten t ex med Amnesty. Han skriver poesi om och vill uppmärksamma hur utanförskap, rasism, barnfattigdom och avhumaniserande politik har skapat en grogrund för det våld vi ser idag. Lyssna och se hans framförande av spoken word-verket “Sandslott av kvicksand” här! Läs mer om Alexander och hans medverkan nedan.